Bureau VdG–Stedenbouw is gestart op 1oktober 1995. Het bureau is een initiatief van de stedenbouwkundige Cees van der Graaf.

In de periode voor 1995 was de oprichter van dit bureau werkzaam bij de dienst stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Projecten die in die periode zijn ontworpen zijn delen van de wijk Prinsenland, structuurplan Nesselande en het structuurplan voor de wijk Midden IJsselmonde (gem. Barendrecht / Albrandswaard).

Om aan de vraag van de opgevers te kunnen voldoen wordt er indien nodig, samengewerkt met bureau Vrooman advies BV (planeconomie) en met bureau Koolen, een bureau voor landschapsarchitectuur. Ontwerp, advies, tekenwerk en presentatie wordt in eigen beheer gedaan.

Het bureau is werkzaam op het gebied van bouwplanontwikkeling in de breedste zin van het woord. In opdracht van ontwikkelaars en diverse gemeenten worden structuurplannen, verkavelingsplannen, randvoorwaarden nota’s, bestemmingplannen en inrichtingsplannen gemaakt.

De oprichter van dit bureau is tevens werkzaam als docent aan de Hogeschool Rotterdam opleiding Ruimtelijke Ordening, differentiatie stedenbouw. Colleges en ontwerpoefeningen worden gegeven aan studenten die gekozen hebben voor de opleiding Civiele Techniek, Stedenbouw of Architectuur.